Pondělní večer 8. června 2015 v zaplněné bazilice sv. Markéty v Břevnovském klášteře se zalil tóny a hlasy hudebníků Hradišťanu pod vedením Jiřího Pavlici. Přes pracovně náročný víkend muzikanti zahráli s chutí a radostí benefiční koncert pro Domov svaté Rodiny na Praze 6, který pečuje o lidi s mentálním postižením.

Spojení s místní benediktýnskou komunitou podtrhl průvodním slovem převor Prokop Siostrzonek, který se souborem léta spolupracuje a jeho duchovní nadhled a svěží humorné postřehy obohatily příjemný večer.

Zazněly písně ze staršího repertoáru, ale i z nového alba Vteřiny křehké. Střídaly se písně milostné, lyrické, pro děti, i ty vracející se ke kořenům naší národní svébytnosti. Muzikanti po delší době zahráli Mys dobré naděje ze stejnojmenného alba a hudební produkci okořenily improvizace s bubny. Písně o víře, lásce a naději potřebujeme i pro svůj osobní život. Dalším benefitem koncertu byl výtěžek ze vstupného a sbírky ve výši 65 tisíc korun, který je určen na rekonstrukci osobního výtahu pro klienty Domova v libockém domě.

Pořadatelé děkují za umožnění této podařené akce břevnovským benediktýnům, Jiřímu Pavlicovi a Hradišťanu za novou naději, kterou jim jejich písně daly do dalších dnů v péči o bližní s postižením. Dále děkují sponzorům (jmenovitě Imperial Tobacco, Pražská teplárenská, Hospimed a Městská část Praha 6) a všem dobrodincům, kteří koncert a dílo Domova svaté Rodiny podpořili.

Tomáš Biňovec

MG 0031 MG 0027 MG 0043IMG 0073IMG 2874 corr